Tomat- och fetaostfyllt bröd.

Igår bakade vi lite här hemma. Bland annat detta gotländska rågbröd som också kallas för ugnstrull. Degen är ganska kompakt. Brödet går bra att frysa.
  (null)

(null)

Till 10 bröd:
  • 50 g jäst
  • 4dl mjölk
  • 2 msk honung
  • 2 dl rågmjöl
  • ca 9 dl rågsikt
  • 1 tsk salt
  • 200 g soltorkade tomater i olja
  • 150 g fetaost
  • 1 kruka timjan eller grekisk basilika
Gör så här:
  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölk och honung till 37 grader. Häll blandningen över jästen och rör tills det lösts upp. Tillsätt mjöl och salt. Knåda till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
  2. Låt tomaterna rinna av och hacka dem. Tärna osten. Hacka timjan eller basilika.
  3. Dela degen i 10 bitar som plattas ut på en mjölad arbetsbänk. Fördela tomater, fetaost och örter på degen. Nyp ihop degen runt fyllningen och forma dem till runda bollar. Lägg dem med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jästa ca 20 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Grädda mitt i ugnen 15-20 minuter. Låt bröden svalan på galler.
(null)
(null)
(null)

Ha en fin kväll!
Med kärlek <3
Anna